Skip to content Skip to footer

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş eti kanaması, diş eti hastalıklarının ilk habercisidir. Çoğu zaman diş fırçalarken fark edilir ve hekime danışılırken ‘ben dişlerimi yanlış mı fırçalıyorum acaba’ gibi sorular yöneltilir. Evet bazen diş eti kanamalarının sebebi yanlış fırçalama şekilleri olabilir. Ancak bunun yanında farlı bazı sebepler de diş eti kanamasına neden olabilir. Diş eti kanamasının sebeplerini şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Dişlerin çok sert fırçalanması,
  • Protezlerin hatalı kullanımı,
  • Diş ipinin yanlış kullanımı,
  • Diş eti iltihabı,
  • Vitamin eksiklikleri,
  • Sistemik bazı rahatsızlıklar,
  • Hormonal süreçler,
  • Kan sulandırıcı ilaçlar,
  • Aşırı plak birikimi ve ilerleyen süreçte diş taşı oluşumu,
  • Diş eti hastalıkları sebepli periodontitis öyküsü

Diş Eti Kanamasının Tedavisi Var Mı?

Sağlıklı bir diş eti soluk pembe renkli, mat, yüzeyi portakal kabuğu gibi pürüzlü ve tıkızdır. Diş fırçalarken veya protez kullanırken kanama olmaz. Kanama görmemiz için yukarıdaki sebeplerden birinin gerçekleşmiş olması gerekir. Özellikle yetersiz ağız hijyeni sağlıklı diş etinin en büyük düşmanıdır. Yetersiz ağız hijyeni sonucu olarak diş ve çevresinde besin birikimine bağlı plaklar oluşur. Aşırı plak birikimi ise ileri evrede diş taşları oluşumuna ve diş dokusundaki periodontal cep adını verdiğimiz boşlukların dolmasına sebep olur. Bu olayların gelişim sürecine ise diş eti kanaması eşlik eder.

Diş eti kanaması tedavisinin ilk basamağı ağız hijyeni eğitiminden geçer. Öncelikle hastanın diş fırçasının değiştirilmesi istenerek gerekli temizleme prosedürlerinin üzerinden geçilir. Yanlış bilinenlerin yerine doğruları detaylı bir şekilde öğrenilerek eğitim süreci tamamlanır. Hekimle tedavi basamağında ise eğer yukarıda bahsettiğimiz gibi yoğun plak ve diş taşı birikimi söz konusuysa diş taşı temizliği ile hekim kontrolünde tedavi görülebilir. Diğer kanama sebeplerinin tedavilerinde ise etken olan durum ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin yanlış protezlerin düzeltilmesi veya yenilenmesi gerekir. Vitamin eksikliklerinde takviye alınabilir. Hormonal süreçlerde ağız hijyenine çok daha fazla özen gösterilebilir. İlerleyen hastalık durumlarında hekim gerek görürse cerrahi prosedürler uygulanabilir.

Sizi özel hissettirecek diş eti kanaması tedavi hizmetlerimiz ile tanışmak için hemen iletişime geçiniz.

‘’Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka diş hekimlerimize başvurunuz.’’

Leave a comment