Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Diş Protezi

Estediş Ağız ve Diş Sağlığı Protez Tedavisi

Diş protezi tedavisi, ağızda çeşitli sebeplerle (çürük, diş eti hastalığı vb.) dişlerin kaybedilmesi sonucu bozulmuş olan estetik ve çiğneme fonksiyonunun biouyumlu materyallerle yerine konması işlemidir. Diş kayıpları, genel olarak çürük ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda oluşabilmektedir. Bunun yanında bazı kazalar sonucunda da diş kayıpları meydana gelmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişin yerine fonksiyonel ve estetik ihtiyacı karşılayacak diş protezi yapılmalıdır.

Diş Protezi Tedavisinin Amacı Nedir?

Tedavide, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırılmaya çalışılırken, aynı zamanda bozulan konuşmasının düzeltilmesi ve estetik görünümünün daha iyi olması amaçlanmaktadır. Bu uygulamalarla büyük oranda kaybedilen ağız sağlığı düzeltilirken, toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açıdan da desteklenmesi sağlanır. Çünkü dişlerinde estetik problemi olan bireylerin konuşma ve gülme gibi fonksiyonları da bu bozukluktan etkilenir. Bu da, fonksiyonel bozuklukların yanı sıra, insanlarda kendine güven duygusunun zedelenmesine neden olabilir. Bu kişilere uygulanan tedavilerin, yaşam kalitesini yükselttiği bir gerçektir.

Diş Protezi Çeşitleri

  • Sabit Protezler (kron-köprü benzeri yapıştırmalı protezler)
  • Hareketli Protezler (total ya da bölümlü protezler)
  • İmplant Üstü Protezler (sabit veya hareketli)
  • Tek Kronlar (tek dişin kaplanması şeklinde)
  • Köprüler
  • Total Protezler (Hiç diş olmayan ağızlara uygulanmaktadır. İleriki yaşlarda kullanılır)
  • Parsiyel Protezler (Kısmen dişsiz ağızlara uygulanmaktadır. Kroşe adı verilen (virgüle gerek yok) dişlerin üstüne gelen kancalar veya tırnaklar kullanılmaktadır)
  • Hassas Tutuculu Protezler (Yine kısmen dişsiz ağızlara uygulanan kancası olmayan metal destekli protezlerdir)

Temizliği Nasıl Yapılır?

İster sabit ister hareketli olsun diş protezi temizliğindeki ilk seçenek, fırça ve macunla yapılan mekanik temizliktir. Hareketli protezlerin temizlenmesi bir takım temizleme ajanları ve malzemeleri ile de yapılmaktadır. Su içerisine konan efervesan tablet vasıtasıyla temizlik sağlanabilir. Bunun yanında bölümlü hareketli protezler ağızdan çıkarılıp ağızdaki mevcut dişler temizlendikten sonra da temizlenip yerine takılabilir.

Ayrıca arayüz fırçaları, diş ipleri gibi ürünlerle sabit yapılmış olan kaplamaların altlarında kalan diş eti bölümleri de hekimin gösterdiği ve tavsiye ettiği şekilde temizlenmelidir. Temizliğe dikkat edilmesi, ağızdaki mevcut dişlerin sağlığı ve diş protezi kullanım süresinin uzatılması açısından önemlidir.

Porselen Laminalar (Laminate Veneer)

Laminate Veneer (porselen lamina), dişlerin sadece ön yüzeyinden minimum madde kaldırmak suretiyle dişe yapıştırılan porselen yapraklardır. Çok ince (0,3,- 0,5 mm) kalınlıktaki bu yapraklar istenen renk, boy ve formlarda özel hazırlanmakta ve dişin ön yüzeyine yapıştırılmaktadır.

Bu yöntemde, klasik porselen kuronlardan farklı olarak dişten çok az mine dokusu kaldırılır. Bu sebeple yapılabilecek en konservatif (koruyucu) tedavi şeklidir. Laminate Veneer, çok ince olması, metal içermemesi ve ışık geçirgenlik özellikleriyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kalitede memnun edici sonuçlar vermektedir.

İşlemin uygulanması çok basit olup kısa sürelidir. Öncelikle hastadan ölçü alınmaktadır ve laboratuvarda örnek bir model çalışması yapılmaktadır. Hasta, dişler henüz kesilmeden bitiş aşamasını bu model üzerinde görmektedir. Daha sonra ağrısız bir işlem ile dişler prepare edilir. Ana ölçü alındıktan sonra geçici veneer yapıştırılır. Böylece dişlerin dış etkilerden korunması sağlanır.

Laboratuvarda son ölçüye göre model oluşturulur ve porselen laminalar hazırlanır. Özel bir teknikle ve yapıştırıcı resin adı verilen materyal ile dişlere yapıştırılır. Yapıştırma işlemi sonucunda laminaları dişten ayırmak mümkün değildir. Bu yüzden kırılmaya karşı çok dayanıklıdırlar.