Skip to content Skip to footer

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir? Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir? Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız kokusu yani halitozis, kişiler için utanç verici hatta bazen kaygı yaratan bir sorundur. Sakız, gargara, şeker gibi çözümlerle giderilemeyen ağız kokusu, tüketilen gıdalardan ya da yetersiz ağız hijyeninden kaynaklanmıyorsa bu sorunun altında farklı bir tıbbi neden bulunabilir. Böyle bir durumda diş hekiminden yardım almanız gerekebilir.

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?

Yaşamı boyunca birkaç kez de olsa ağız kokusu sorunu ile karşılaşan birçok kişi bu durumun neden kaynaklandığı ile ilgili merak duyar.

  • Gıdalar: Dişlerin arasında ya da çevresinde biriken yiyecek artıkları bakteri oluşmasına neden olabilir. Bu durum da kötü kokuya sebebiyet verebilir.
  • Tütün ürünleri: Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanıcılarının ağız kokusuna ya da diş eti hastalığına sahip olma olasılığı yüksektir.
  • Yetersiz diş bakımı: Dişlerini düzenli olarak fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan kişilerde yiyecek artıkları ağızda kalıp ağız kokusuna sebep olur. Dişlerde renksiz ve yapışkan bir bakteri plağı oluşturan bu durum, temizlenmediği takdirde, diş etlerini tahriş edebilir.
  • Ağız kuruluğu: Ağızdaki kötü kokuları temizlemede tükürüğün rolü büyüktür. Tıpta kserostomi adı verilen ağız kuruluğunda, tükürük üretimi azalır ve ağız kokusunda artış olur.
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar ağız kuruluğu gibi durumlara yol açarak ağız kokusu sorunu yaratabilir.
  • Ağızdaki enfeksiyonlar: Diş çekimi, diş teli gibi ağız ve çene cerrahisi işlemleri sonucunda ağızda kötü koku oluşabilir.
  • Kulak, burun, boğaz hastalıkları: Geniz akıntısı ve boğaz enfeksiyonları ağız kokularına neden olur.
  • Farklı tıbbi sebepler: Reflü hastalığı gibi mide rahatsızlıkları ağız kokusuna neden olabilir.

Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız kokusu kaynağının tespiti zordur. Ağız kokusu tedavisi için ilk olarak bir diş hekimine başvurulmalıdır. Diş hekimi kokunun diş ve diş eti gibi problemlerden oluştuğunu tespit ediyorsa, nasıl bir tedavi yapılması gerektiğini sizinle paylaşır.

Ağız kokusunun nedeni dişlerde bakteri birikimiyse, diş hekimi antibakteriyel ağız gargarası tavsiye edebilir. Antibakteriyel içeren bir diş macunları da etkilidir.

Diş hekimi diş ve diş etlerini sağlıklı bulması halinde kokunun kaynağının tedavisi için hastayı farklı bir uzmana yönlendirebilir.

Size özel hissettirecek ağız kokusu tedavisi hizmetlerimiz ile tanışmak için hemen iletişime geçiniz.

“Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka diş hekimlerimize başvurunuz.”

Leave a comment