Skip to content Skip to footer

Çene Kisti Nedir? Çene Kistleri Belirtileri Nelerdir?

Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır? Operasyon Sonrası İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çene kisti, ağız içerisinde oluşan, küçük halde olan ve içi sıvı dolu olan keselere denir. Mukoza kisti ya da ağız kisti olarak da tanımlanan bu keseler çoğunlukla sızı ve ağrı yapmaz. Fakat ağız içerisinde şişkin bir halde bulunduğundan dolayı hissedebilir ve rahatsızlık duyulabilir. Çene kistlerine genellikle dudakların iç kısımlarında rastlansa da dilde, yanak içi tarafında ve damakta da meydana gelebilir. Çene kemiğinin herhangi bir yerinde meydana gelebilen bu kist türü zamanla diş köklerinde de oluşabilir. Hastalar bazen kistin varlığını hissedemez. Rutin diş ve ağız kontrollerinin ihmal edildiği durumlarda da kistler yıllar boyu varlıklarını korur.

Çene Kisti Belirtileri Nelerdir?

Çene kistleri küçük olduğu zamanlarda genellikle belirti vermezler. Zaman içinde büyümeye başladığında hasta tarafından hissedilmesi mümkün olur. Çene kisti röntgen filmi ile tespit edilir. Ağrı yapmayan ve bulundukları alanda gizlice büyüyen kistler ele gelen şişliklerle fark edilebilir. Eğer kist olan çene içerisinde ağrı varsa o bölgede enfeksiyon olduğu içindir. Hastaların bazılarında alt dudaklarda hissizlik hissi şikâyeti varsa büyüyen kistin sinir üzerine baskı yapmasından dolayıdır. Kistler çok fazla büyüdüğünde ve fark edilmediğinde alt çenede kendiliğinden oluşan kırık ya da dişlerde sallanma sonuçları oluşur.

Çene Kisti Belirtileri:

  • Her zaman görülmese de çenede ağrı,
  • Yüzde ya da çene bölgesinde şişlik,
  • Genellikle en çok rastlanan alt dudak kısmında uyuşma ve hissizlik,
  • Çene kistinin bulunduğu bölgede dişlerde kırılma veya sallanma,

 

Çene Kisti Oluşum Sebepleri Nelerdir?

Günümüze kadar çene kistinin oluşumuna neden olan unsurlar net bir şekilde tespit edilememiştir. Fakat çoğunlukla dokuların dişlerin arasına doğru emilmesi sonucunda boşluklar meydana gelir. Bunun sonucunda da kist oluşumları gözlenir.

 

Çene Kistlerinin Oluşmasının Nedenleri:

  • Diş tedavilerinin doğru bir biçimde yapılmaması,
  • Dişlerde çürük olması,
  • Gömülü dişlerin bulunması,
  • Dişlerde travma olması,

 

Sizi özel hissettirecek çene kisti hizmetlerimiz ile tanışmak için hemen iletişime geçiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka diş hekimlerimize başvurunuz.

 

Leave a comment