Skip to content Skip to footer

Diş Eti Çekilmesi Nedir? Diş Eti Çekilmesi Tedavileri Nelerdir?

Diş Eti Çekilmesi Nedir? Diş Eti Çekilmesi Tedavileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi, ağız ve diş sağlığı açısından tedavi gerektiren durumlardan biridir. Diş etinin kök yüzeyinin açığa çıkmasıyla oluşan diş çekilmesi, pek çok farklı sebepten meydana gelebilir. Genetik ve çevresel koşullara göre de genç yaşta diş eti çekilmesi oluşabilir. Diş eti çekilmesi tedavisinin uygulanması ise belli başlı durumlarda geçerlidir.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesinin başlıca belirtisi, dişlerin hassasiyet göstermesidir. Bununla beraber dişte gözle görülür farklılar da meydana gelir. Bunlardan biri, diş boyunun uzaması ve diş etinde kızarıkların başlamasıdır. Tüm bu belirtiler, tek bir dişte kendini gösterebileceği gibi tüm dişlerde de görülebilir. Diş eti çekilmesinin en yaygın nedeni, diş eti hastalıklarıdır. Yine yanlış ve yetersiz diş bakımı, uygunsuz fırçalama, genetik faktörler, diş sıkma (bruksizm) ve gıcırdatma, sigara ve diğer tütün ürünleri, c vitamini eksikliği, hatalı yapılmış kaplama veya dolgular, diş etine gelen travmalar da diş eti çekilmelerinin nedenlerindendir.

Diş eti çekilmesinin nedenlerine bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin tümü ise şöyledir:

  • Diş eti kanamaları,
  • Aşırı hassas dişler
  • Dişin veya dişlerin normalden uzun gözükmesi,
  • Diş etindeki şişkinlik ve kızarıklık,
  • Küçülen diş eti,
  • Sıcak ve soğuğa karşı aşırı hassasiyet,
  • Kötü ağız kokusu
  • Diş eti etrafında çürükler

Diş eti çekilmesinin belirtileri, sürekli olduğunda ve ciddi hassasiyet yaratıcı durumlara sebep olduğunda genellikle tedavi önerilir. Bununla birlikte diş eti çekilmesi hakkında uzman görüşlere başvurarak tedavinin gerekli olup olmadığını öğrenmek gerekir.

Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Nasıldır?

Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve diş kaybı risklerini beraberinde getirir. Olası riskleri öğrenmenin ve tedavinin nasıl olması gerektiğini ise periodontal hastalıklara bakan diş hekiminden öğrenmek lazımdır. Kimi durumlarda diş eti tedavisi için önerilen yol, ağız ve diş bakımını doğru şekilde ele almaktır. Fakat diş eti enfeksiyonunun oluştuğu durumlarda ise muhakkak diş hekiminin onayıyla tedaviye başlamak gerekir. Diş eti çekilmesinin dental tedavileri arasında; diştaşı temizliği, kök yüzeyi düzleştirme, oklüzyon düzeltme, kaybolan diş etini tekrar kazanmak için diş eti grefti işlemleri, doku rejenerasyon materyali uygulamaları ve diğer cerrahi uygulamalar vardır. Hangi yöntemin uygulanacağı kesinlikle hastanın diş eti rahatsızlığına göre değişir. Uygun tedavi ile büyük oranda başarı sağlanabilmektedir.

 

“Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka diş hekimlerimize başvurunuz.”

Leave a comment