Skip to content Skip to footer

Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır? Operasyon Sonrası İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır? Operasyon Sonrası İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çene ameliyatı, üst ve alt çenedeki asimetrik farklılıkları düzeltmeye yarayan bir tedavi şeklidir. Diğer adı ile ortognatik cerrahi sayesinde yanlış hizalanmış çeneler ya da yanlış ısırma durumları düzeltilir. Günümüzde estetik kaygılar sebebiyle de bu yöntemden yararlanılır. Ortodonti tedavisi dişlerinizdeki çarpışıklığı düzeltse de alt ve üst çene hizalanması için düzeltici çene ameliyatına ihtiyaç duyulur. Çene ameliyatı sonrası hasta ilk üç gün biraz ağrı yaşayabilir. Bunun için ağrı kesicilerden yardım alınır. 7 ila 10 gün içinde kemik kaynama süreci tamamlanır. Hastanın çene ameliyatı sonrası ağız hijyenini bozacak şeylerden kaçınması gerekir.

Çene Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kişinin daha estetik bir görünüme sahip olması ve daha sağlıklı bir çene yapısı elde etmesi için çene ameliyatı uygulanır. Çene ameliyatının uygulanması gereken durumları şu şekildedir;

  • Çiğneme ya da yemek ısırma zorluğu yaşayanlar,
  • Üst çene ya da alt çene geriliği olanlar,
  • Alt çenenin ya da üst çenenin önde olması durumunda,
  • Çene ucu küçüklüğü ve yutma güçlüğü yaşayanlar,
  • Asimetrik şekil bozuklukları olan kişiler,
  • Alt çenenin ya da üst çenenin birbirine uyumsuz olduğu durumlar,
  • Çıkıntılı çene ve çene kapanış sorunları yaşayanlar,
  • Kronik ağız solunumu ve ağız kuruluğu yaşayan kişiler,
  • Uyku apnesi yaşayan kişiler için çene ameliyatı

Çene Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Çene ameliyatı, diş hekiminin tanısı neticesinde tek ve çift çene ameliyatı olarak iki şekilde uygulanır. İlk olarak çenenizin röntgeni ve dişlerinizin modelleri çıkarılır. Ortognatik cerrahi tedavi planı belirlendikten sonra ameliyat öncesi ortodontik tedavi ile diş yamuklukları ortadan kaldırılır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen tedavide çene kemiği gerekli yerlerden kesilir ve çeneye istenilen hareketlere uygun pozisyonlar verilir. Bazı durumlarda kemik eklenebilirken bazı durumlarda kemik çıkarılabilir.

Tek çenenin operasyonu 1-1,5 saat kadar sürerken çift çene operasyonu ise ortalama 3 saat kadar sürer. Hasta operasyondan 24 saat sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrası ilk iki gün dikişlerin mikrop kapmaması için sıvı gıdılar tüketilmelidir. Ameliyat sonrası herhangi bir dikiş izi kalmaz.

Size özel hissettirecek Çene Ameliyatı tedavisi hizmetlerimiz ile tanışmak için hemen iletişime geçiniz.

“Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka diş hekimlerimize başvurunuz.”

Leave a comment